Ministerul Educației ”s-a spălat pe mâini” de noul an școlar: cine va lua deciziile

de: Alexandru Puiu
27 08. 2020

Cu doar câteva zile rămase până la începerea noului an școlar, Monica Anisie refuză să-și asume orice fel de responsabilitate pe marginea acestui subiect. Deciziile nu se iau de către ministerul.

În cazul în care sperai că vei vedea la televizor detalii despre cum va începe noul an școlar în România, te înșeli amarnic. Ministerul Educației ”a pasat pisica moartă” în curtea directorilor de școli și, în cel mai bun caz, inspectoratelor județene. Mai multe detalii despre acest proces de pasare a sarcinilor au fost oferite de ministrul Educației într-o intervenție la B1 TV.

Din câte se pare, toate deciziile legate de prezența elevilor la cursuri nu vor fi luate de minister, ci de consiliul de administrație al unităților de învățământ. Administrația școlii va veni cu o propunere spre avizare la Inspectoratul Școlar și la Direcția de Sănătate Publică. Ultimul pas, dacă primește OK-ul până la acest punct, va fi transmiterea respectivei decizii către Comitetul pentru Situații de Urgență.

„Decizia este la nivel de unitate de învăţământ, adică la consiliul de administraţie. Consiliul de administraţie propune scenariul pe care îl vor alege, propune inspectoratului şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca acestea să avizeze şi Comitetul Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să aprobe acest scenariu”, a spus Anisie la postul B1 TV.

Totul se petrece la nivel local. Oficialii de la București nu au niciun rol în educația copiilor din România.

„Am dat în felul acesta autonomie locală, pentru că directorul unităţii de învăţământ, directorul de la DSP local pot şti cel mai bine ce se întâmplă local, nu de la nivel central să luăm pentru toată lumea aceeaşi măsură”, a explicat ministrul.

În cazul în care nu era evident, pe lângă faptul că sănătatea copiilor este în pericol, nu avem suficienți medici, asistente, personal auxiliar și așa mai departe. „În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a spus ministrul la postul B1.